ΜΟΥΣΕΙΑ


ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΟΙΑΡΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ"
Η ακτή της Αλικής, επιλέγηκε ως ο τόπος για τη μυστική άφιξη από την Ελλάδα του Αρχηγού του Αγώνα της ΕΟΚΑ Γεωργίου Γρίβα Διγενή και για την παραλαβή των πρώτων φορτίων οπλισμού.
Στην ακτή «Ροδαφίνια» της Χλώρακας όταν μια ομάδα πατριωτών ανέμεναν το πλοιάριο "Άγιος Γεώργιος" για να παραλάβουν φορτίο οπλισμού για την προετοιμασία του μεγάλου ξεσηκωμού εναντίον των Άγγλων κατακτητών, Άγγλοι στρατιώτες περικύκλωσαν την περιοχή και τους συνέλαβαν.
Ταυτόχρονα το Αγγλικό πολεμικό πλοίο ‘Κόμετ» κατεδίωξε και συνέλαβε το καΐκι "Άγιος Γεώργιος" με όλο του το πλήρωμα.
Τώρα, το καΐκι «Άγιος Γεώργιος» στεγάζεται σε μουσείου που είναι κτισμένο στην ακτή της Αλικής.

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
To Μουσείο Θεάτρου Σκιών στη Χλώρακα στεγάζεται σε ιδιόκτητο παλιό οίκημα δίπλα στη κεντρική πλατεία, στο ίδιο παλιό κτίριο που ο πρώτος καραγκιοζοπαίχτης ο Χριστόδουλος Πάφιος χρησιμοποιούσε για να δίνει τις θεατρικές του παραστάσεις. Σήμερα το ίδιο παλιό μαγαζάκι κληροδότημα στον εγγονό του, χρησιμοποιήθηκε από τον κληρονόμο Χριστόδουλο ως χώρος στέγασης των παλιών φιγούρων, και αποτελεί σήμερα το μουσείο Καραγκιόζη της Χλώρακας και πάσης Κύπρου.
Ο επισκέπτης στο Μουσείο θεάτρου σκιών της Χλώρακας, μαγεύεται από τα χρώματα των φιγούρων, την εύθυμη έκφραση των φυσιογνωμιών των ηρώων και την πληθώρα των φιγούρων που είναι ιδιόχειρες κατασκευές των δημιουργών τους Χριστόδουλου Πάφιου προγονού, και Χριστόδουλου Πάφιου επιγόνου.
Μέσα από τις χάρτινες φιγούρες ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί την ιστορία του Θεάτρου Σκιών και του Κύπριου Καραγκιόζη από το 1900 μέχρι σήμερα.